Steeds meer Belgen verminderen hun vleesconsumptie en raken sterker overtuigd van de variatie en haalbaarheid van de groentekeuken. Maar hoe zit het met de concrete cijfers? Hoeveel mensen houden er bewust één of meer vleesloze dagen per week op na en hoe tekent die mentaliteitswijziging zich af in ons land?
Het flexitarisch paspoort van de Belg
- Het vleesverbruik zit in een dalende lijn. Bijna de helft van de Belgen (44%) eet elk jaar significant minder vlees. Het thuisverbruik van vers vlees daalde in 2017 zelfs van 18,2 kg. per persoon naar 17,5 kg. Daarmee lijkt de dalende trend van de vleesconsumptie in België zich door te zetten. 7% van de Belgen eet nooit vlees. Samen met de 9% flexitariërs betekent dit dat 16% van de Belgen regelmatig vegetarisch eet.
- In Wallonië is 1% veganist, 9% vegetariër en 9% flexitariër.
- In Vlaanderen is 1% veganist, 3% vegetariër en 8% flexitariër.
Deze cijfers, voor het eerst gepubliceerd in februari 2018, zijn gebaseerd op een rondvraag van onderzoeksbureau iVOX en het Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA) bij 1.000 Belgen.