Terwijl de keuze uitgebreid is en de kwaliteit even optimaal wordt het lokale visaanbod uit onze Noordzee nog steeds ondergewaardeerd. Pladijs is een veelzijdige schat die pal uit de Noordzee komt. Door deze platvis bij jou op de kaart te zetten, ondersteun je de Belgische visserij en stimuleer je ook de vraag naar Noordzeevis bij jouw gasten, met een extra marge tot gevolg.
Leefgebied
De pladijs zwemt in het gebied van de Middellandse Zee tot de Barentszzee, met de Noordzee en haar omliggende wateren als haar belangrijkste habitat.
Exportkanjer
Een pladijs behoort tot de orde der platvissen. Je herkent de vis gemakkelijk aan de bovenzijde die groen of bruin kleurt, met onregelmatig verspreide oranjerode vlekken en een witte onderbuik. Een pladijs kan tot 1 meter uitgroeien, terwijl hij op het bord (meestal vanaf driejarige leeftijd) nog zo’n 35 cm meet. Hoewel er in België liefst 7.200 ton per jaar aan land wordt gebracht en pladijs daarmee de belangrijkste vissoort voor onze visserij is, wordt het merendeel ervan geëxporteerd richting Italië.
Duurzame Noordzeevis
Een vissoort als pladijs levert een uitstekend alternatief voor populaire soorten die door overbevissing in de moeilijkheden raken of kweekvissen die kilometers moeten afleggen alvorens ze in het bord van je gast belanden. Bovendien is er nog een ander belangrijke reden waarom je beter een plaatsje op je menukaart reserveert voor pladijs. In vergelijking met tong liggen de prijzen voor pladijs als bijvangst een flink pak lager.
Zomerse smaken
Hoewel pladijs vrijwel het hele jaar door wordt aangeboden, is het verstandig om ook het seizoen te laten spreken. Als je aan je gasten uitlegt dat je enkel een bepaalde kwaliteit wenst serveren en je kunt hen even smaakvol seizoensalternatief voorschotelen – bijvoorbeeld een ander stukje bijvangst – dan heb je gescoord.
Tip van Jan Kegels
Zet pladijs op de kaart wanneer de vis fijn, stevig en mals is: een periode die zich standaard uitstrekt vanaf juni tot oktober. Hierna is de vis kuitziek en is de textuur wat slapper.