Stevige, nostalgische boerenkost
Leg je alle edities van Ons Kookboek naast elkaar, dan zie je hoe hard onze eetgewoonten zijn veranderd. Boek na boek kwamen er nieuwe trends bij: producten en gerechten uit de hele wereld, minder room en boter, vegetarische en veganistische alternatieven, … Toch houden je bewoners het liever bij wat er vroeger op tafel kwam: stevige boerenkost met uitgesproken smaken en stoofpot, smeuïge puree, een boterham met spekvet en bruine suiker, donkere sauzen en dampende bouillons. Zet de smaak van thuis regelmatig op je menu. De Belgische gerechten roepen gegarandeerd herinneringen op. Evenaar jij het recept uit de keuken van hun moeder? Ontdek onze brochure ‘De Smaak van Vroeger’.
Soep, altijd goed
Wat gaat er altijd in? Juist ja: soep. In de herfst, winter, lente en zelfs in de zomer. Je bewoners zullen zich nog herinneren hoe de pot met vleesbouillon urenlang stond te pruttelen, en er elke dag wel soep op het menu stond. Van een heldere groentesoep tot een dikke erwtensoep met croutons: welke soep is bij jouw bewoners de favoriet? Ontdek onze reeks vergeten soepen met knolselder, bospaddenstoelen en ui.
Waarom zijn soepen altijd een goeie keuze op je menu?
- Ouderen krijgen extra vocht en een extra portie groenten binnen.
- Soepen zijn gezond: ze bevatten heel wat mineralen, bètacaroteen en voedingsvezels.
- Soep is makkelijk eetbaar, ook voor wie moeite heeft met eten. Maak de soep wat dikker voor wie zich sneller verslikt.
- Ook je keukenteam wint met soep op het menu. Want je verwerkt er de groenteoverschotten mee. En je kunt soep in grote hoeveelheden maken en invriezen voor later.
Focus tijdens de Week van de soep even extra op soepgerechten. De voorjaarsbrochure en de website staan boordevol inspiratie.
Thema's aan tafel
Typische streekproducten, vergeten groenten, feesten zoals Moederdag en Pasen, … Haak in op thema’s voor je menu’s en gerechten. Laat je bewoners mee je menu bepalen. Wat aten zij vroeger met Pasen? En welk streekproduct- of gerecht van vroeger willen ze weleens aan anderen laten proeven? Zo wordt het nog leuker aan tafel.
Thuisgevoel aan tafel
Nog een tip om ouderen extra zin te geven in eten? Creëer zoveel mogelijk de sfeer van thuis.
- Zet de potten eens op tafel in plaats van op voorhand de borden te maken. Zo kunnen de bewoners zelf opscheppen.
- Maak het gezellig met een nostalgisch tafelkleed, af en toe een bloemetje en een mooie tafeldekking. Je bewoners eten tenslotte ook met hun ogen.
- Geef bij sommige gelegenheden de mogelijkheid aan familieleden om – tegen betaling – mee te eten.
Melodietjes van vroeger
Onze laatste tip: laat op de achtergrond muziek van vroeger klinken. Bobbejaan Schoepen, Jo Leemans, Will Ferdy en Rocco Granata. Stuk voor stuk bekende deuntjes die ze gegarandeerd meeneuriën.