Ga voor gedroogd
Bij het drogen van asperges wordt het vocht uit de groente getrokken, wat een langere houdbaarheid geeft. Vacuüm, koel en droog kunnen de asperges maanden bewaard worden. Drogen gebeurt in een droogmachine en duurt dan - afhankelijk van de temperatuur - 4 tot 8 uur. De gedroogde asperges kun je daarna verwerken in bijvoorbeeld soep, pasta of risotto.
Maak ze in
Met zout en azijn kun je asperges eenvoudig inmaken. Kook de asperges eerst in zout water. Zodra ze zijn afgekoeld kun je ze samen met azijn in een pot toevoegen. Maak deze daarna luchtdicht, dan blijven de asperges 3 maanden houdbaar. Ingemaakte asperges passen goed in een salade, op een burger of op een borrelplankje.
Kies voor de winterasperge
Zet in het najaar en in de winter de schorseneer - als winterasperge - groots op de kaart. Schorseneren en asperges zijn vergelijkbaar qua smaak en textuur. Als de schorseneren eenmaal goed geschild zijn, hebben ze dezelfde bereidingswijze als asperges.
Terroir: lokale producten op je kaart
Vandaag willen consumenten weten welke producten er op hun bord liggen en waar ze precies vandaan komen. Ook jij kunt als chef je voordeel doen door de natuur, het seizoen en Belgische terroirproducten bewust op je kaart te zetten. Ontdek de terroirtrend met natuurlijke producten die afkomstig zijn van artisanale spelers.