Menu
Punten

In het najaar maken lichte zomerslaatjes plaats voor stevige gerechten zoals wild en klassieke stoofpotjes. Vaak worden dan ook de betere bewaarwijnen uit de kelder gehaald, maar de innovatieve Belgische keuken harmonieert natuurlijk ook met onze nationale drank bij uitstek: bier.

De culinaire meerwaarde hiervan is al doorgedrongen tot de grote sterrenrestaurants, waar sommeliers wijn steeds vaker afwisselen met een speciaalbier. Een Duvel is bijvoorbeeld perfect als aperitief, een kriek past bijzonder goed bij desserts.

Daarnaast kunnen we niet meer heen om de zogenaamde craft beers. Je ziet meer en meer microbrouwerijen die met lokale ingrediënten experimenteren en bijzonder smaakvolle, artisanale bieren brouwen. Deze bieren hebben vaak een jong en ruig imago, waardoor ze ook bij een jonger publiek goed in de smaak vallen.

Bier

 

Wie zich zelf wil wagen aan food & beerpairing, kan dit op drie manieren doen:

  1. De meest voor de hand liggende aanpak is als je de smaak van het bier en je gerecht laat harmoniëren. Een mooi voorbeeld is wilde duif, die zoveel beter smaakt met donker, bitterzoet bier erbij.
  2. Je kunt ook kiezen voor aanvullende smaken: een goudbrasem in zoutkorst is gebaat bij de citrus- en koriandertoetsen in een licht witbier.
  3. De moeilijkste methode is als je smaken laat contrasteren. Je kunt bijvoorbeeld spelen met zilt en zoet: een scherpe kaas laten clashen met een oude kriek. Hierbij moet je vooral je gevoel volgen. Onthoud dat je zoekt naar een samenspel waarbij bier én gerecht beter worden van elkaar.

 

Bier speelt uiteraard ook een rol in gerechten zelf. Net zoals met wijn, kun je bier gebruiken in beslag, sauzen en suddergerechten. Een belangrijke regel is dat je bier beetje bij beetje toevoegt: de bitterheid van bier wordt namelijk versterkt tijdens het koken. Je kunt gerechten ook verrijken door een kwartier voor het einde van de kooktijd nog een scheutje bier toe te voegen.

Home
Producten
Favorieten
Cart
Menu