Prikkel alle zintuigen bij het toepassen van de proteïneflip. Speel met je groente bereidingen steevast in op smaak.
1. Productkennis
Vertrek bij het creëren van een nieuw gerecht vanuit de specifieke eigenschappen van groenten, fruit en kruiden.
Voorbeeld: Verdiep je in vergeten groenten als raap, rode biet, aardpeer, pastinaak of kool. Als je twijfelt, zoek dan in samenspraak met je leveranciers naar lokale en biologische groenten die in het seizoen zijn.
2. Creatie
Je groentegerechten worden geen flauw afkooksel van je vleesgerechten als je een smaakvolle vervanging van je vlees toevoegt.
Voorbeeld: Herdenk een Marokkaanse vleestajine (met lam, kip of gehakt) naar een volwaardige variant op basis van kikkererwten, seizoensgroenten, verse kruiden en geurige specerijen als kurkuma.
3. Snijtechniek
Zorg voor een spannend mondgevoel door verschillende snijstijlen te hanteren.
Voorbeeld: Varieer in je snijtechnieken door de ene groente in grove stukken te versnijden, en de andere in julienne.
4. Uitzicht
Speel de kleurenrijkdom van verse groenten uit.
Voorbeeld: Varieer eens van licht naar donker in een bepaalde kleur; dit zorgt voor een verfijnd resultaat.
5. Geur
Speel in op het hongergevoel van je gasten aan de hand van weelderige groentenaroma’s.
Voorbeeld: De gekarameliseerde geur van bijvoorbeeld wortel, amandel en rozijn, doet je gasten meteen zin krijgen.
6. Textuur
Besteed genoeg aandacht aan textuur en zorg hierin voor diversiteit.
Voorbeeld: Probeer iets wat zacht of zalvend is, zoals crème, puree, mousse of gekookte groenten, te combineren met iets knapperig, iets met een korst, een poeder, een crumble, of geroosterde noten en zaden.
7. Fast-casual
Verleid je gasten door groenten als courgettes en algen te verwerken in een herkenbare hamburger of worst. Ook typische fast-casual gerechten zoals taco’s, nacho’s, broodjes en wraps zijn hiervoor geschikt.
Voorbeeld: Maak een eigen “gehakt”-mengeling op basis van een minimale hoeveelheid vlees, aangelengd met producten als paddenstoelen, linzen, granen, ...
8. Voorgerecht
Laat je voor enkele hapjes inspireren door internationale keukens met een eeuwenoude groententraditie zoals de Indische, Libanese en Ethiopische keuken.
Voorbeeld: Serveer in plaats van charcuterie een bordje met groene “mezze” of groentenchips van wortelen, rode biet, pastinaak, knolselder of courgette als aperitiefmoment.
9. Hoofdgerecht
Behandel vlees als een bijproduct in hoeveelheid én in presentatie.
Voorbeeld: Serveer een hartig groentegerecht met een uitgepuurde vleesjus of verwerk het vel van gevogelte tot een crumble voor extra textuur in een salade.
10. Dessert
Herdenk een dessert op basis van room, boter of suiker tot een nieuwe (en bewustere) variant.
Voorbeeld: Maak het niet te zwaar en vertrek vanuit het fruit (vers of gedroogd) en rooster de noten, pitten of zaden om zo aan smaak te winnen.
Smaaktip
Knorr Primerba en de Knorr Professional Specerijenpurees voorzien jouw groentenbereidingen van een intense smaak.