De Chinese keuken wordt gekenmerkt door de combinatie van unieke specerijmixen als vijfkruidenpoeder en rijkelijke zoetzure sauzen. Let erop dat de voorbereiding van
de gerechten wat meer tijd in beslag neemt dan het eigenlijke wokken of roerbakken om alle ingrediënten zo knapperig mogelijk aan tafel te kunnen brengen. Chinese gerechten zijn om die reden de ideale blend van textuur en diepe smaken.
De Yin en Yang van de Chinese voedingscultuur
Geen enkel land heeft zo’n authentieke culinaire traditie als China; meer dan 4000 jaar geleden waren de Chinezen al op zoek naar gastronomische verfijning, vaak vanuit een geneeskrachtige basis. Yin en Yang vinden we om die reden in elk gerecht terug. Yin staat voor koud en passief zoals bladgroenten, fruit en schaaldieren. Yang staat voor warm, vurig en actief zoals wortelgroenten, vlees en pittige specerijen.
In de Chinese keuken worden tegengestelde smaken zoals zoet en zuur, mild en scherp of texturen zoals mals en knapperig geharmonieerd of gecontrasteerd. Afgezien daarvan streven Chinezen naar zelfvoorziening, waarbij ze op relatief weinig landbouwgrond relatief veel mensen van voedsel kunnen voorzien, door bijvoorbeeld een rijstveld dat onder water is gezet te gebruiken als visvijver. Tegen die dijkjes verbouwen ze vervolgens verschillende groenten.
Natuurlijke smaakversterkers
De meeste Chinese maaltijden, zijn gebaseerd op rijst. Dat kan zowel kleefrijst, droogkokende rijst, lang- als kortkorrelige rijst zijn. Ze worden gegeten als pasta's, puur, in pap- of deegvorm. Daarnaast worden ook mie-noedels vaak gegeten. Sojascheuten en stevige groenten zoals wortel, selder, paprika, bamboescheuten en lente-uien vormen de belangrijkste groenten. Vetten, zowel plantaardig (sesam, pinda) als dierlijk (eend, kip, varken) worden gebruikt om de rijst meer smaak te geven.
Voor de meeste Chinezen staat ‘vlees’ gelijk aan varkensvlees. Dat wordt vers gebruikt, gepekeld, gerookt, gezouten en soms ingelegd. In de meeste bereidingen kan varken echter relatief gemakkelijk ingewisseld worden voor kip.
Chinese sauzen en specerijen
Behalve de bepalende smaken van knoflook, gember, limoen, sesamolie, koriander, Chinese bieslook en curry zijn gedroogde en gefermenteerde ingrediënten essentieel om de smaak van Chinese groenten en soepen verrijken. Toch verlenen specerijen als vijfkruidenpoeder, Sichuanpeper of ingedikte oester-, hoisin- of zoetzure sauzen de ultieme Chinese toets. Deze sauzen kan je zelf maken, maar er zijn vaak erg veel ingrediënten nodig. Ze zijn gelukkig ook kant en klaar beschikbaar.
- Vijfkruidenpoeder: cacaokleurig kant-en-klaar mengsel van vijf gemalen kruiden (steranijs, Sichuanpeper, venkel, kruidnagel en kaneel) waarmee gegrild en gebraden vlees of gevogelte wordt afgekruid.
- Szechuanpeper: de szechuanpeper worden gedroogd verkocht zonder zaden; het zijn namelijk enkel de houtachtige omhulsels die voor het verdovende, tintelende gevoel op de tong zorgen. Deze pepers worden dikwijls in combinatie met chili’s gebruikt. Probeer eens een chiliolie uit op basis van szechuanpeper, paprika en look.
- Oestersaus: Oestersaus wordt traditioneel gemaakt door verse oesters in water op een laag vuurtje te laten koken tot ze karamelliseren tot een dikke saus met een intense smaak. Ideaal gezelschap in een gerecht met groenten of mie-noedels.
- Hoisinsaus: hoisinsaus betekent letterlijk zoveel als zeevruchtensaus, terwijl zij er weinig mee te maken hebben. De zoete saus wordt gemaakt op basis van sojabonen, kruiden, knoflook en chilipoeder.
- Zoetzure sauzen: de suiker uit vruchten als lychees, perziken, mango’s en ananas is goed te combineren met gebraden kip, eend en varkensvlees. En wie het pikanter wil, voegt wat peper toe.
De woktechniek
Behalve een hakbijltje is de wok het ultieme keukeninstrument van Chinezen. Er kan in gebakken, gefrituurd, gekookt, gestoomd en geroerbakt (of gewokt) worden. Hóe er gewokt wordt, is voor de textuur van het eindresultaat zeer belangrijk. Zachtjes, ‘explosief’, hard omscheppend of net niet, het maakt allemaal uit, omdat elke ingreep andere texturen oplevert. De snelheid en temperatuur waarbij de gerechten garen zorgen ervoor dat smaak en vitamines bewaard blijven.
Drie keer succesvol in de Chinese keuken
De Chinese keuken herbergt heel wat wijsheid, die gerust een plaats verdient in de basisfilosofie van jouw keuken. Drie wegwijzers om je op weg te helpen.
- Variatie. De maaltijd zelf moet gezond, uitgebalanceerd en afwisselend zijn. Om het juiste evenwicht te verkrijgen moet men bijvoorbeeld een zware maaltijd vooraf laten gaan door een heldere, lichte bouillon en een lichte maaltijd door een dikke, krachtige soep.
- Voorbereiding. Chinezen bevelen aan om zoveel mogelijk van tevoren klaar te maken. Alle ingrediënten worden versneden in mise-en-plaçe, maar ook stoofschotels, koude en gefrituurde gerechten, soepen, rijst en zelfs ribbetjes worden ruim vooraf bereid.
- Textuur. Denk in contrasten. Verwerk voldoende noten en zaden (denk aan amandelen, cashewnoten, meloenpitten, pinda’s en walnoten) om smeuïge rijstgerechten te vergezellen.
3 top chinese recepten
Met onze drie recepturen voor evenveel Chinese gerechten (Chinese rijstschotel met zoetzure saus en varkensvlees, Kip met curry-kokos, groenten en rijst en Chinese varkensreepjes lo mein) blijven de smaak en sappigheid van het varkensvlees, de kip en de groenten bewaard. 3 keer snel, simpel, gezond en lekker! Je kan ze allemaal terugvinden in onze wereldse smaken brochure.
Chinese smaakmakers
Op zoek naar de juiste kruidenmengeling voor een geslaagde Kip met curry kokos saus? Kies dan voor Knorr Professional Specerijenpuree Gember, Knorr Professional Specerijenpuree Curry en Knorr Primerba Asian Pesto.
Ga je liever voor tijds winst? Ontdek dan onze kant-en-klare Knorr Asian Selection Curry Saus en Knorr Asian Selection Chinese Saus Zoet-Zuur