Als chef ken je jouw pappenheimers, maar probeer je even graag nieuwe smaken en gerechten uit als creatieve aanvulling op jouw klassiekere recepten. Breng meer kleur naar je keuken door enkele Creoolse invloeden te verwerken.
De Creoolse smeltkroes
De Creoolse keuken, of “kuminda krioyo”, omhelst de streek rond Curaçao, Aruba, Bonaire en Suriname. In die grabbelton aan culturen vormt eten de verbindende factor, tenminste, als de gerechten stevig gekruid zijn. In de lokale keukens geldt het credo van uitbundigheid. Klassieke regels en stijve etiquette worden er overboord gegooid.
Zeevruchten (garnalen) worden gecombineerd met vlees (chorizo of gerookte ham) in een surf and turf-bereiding alsof het een koud kunstje is. De verwerking van exotisch fruit (mango of banaan) of suiker in een hartige maaltijd is bovendien eerder regel dan uitzondering.
Robuuste ingrediënten
De Creoolse keuken gedijt in een tropisch klimaat en op de eilanden is vooral (lokale) verse vis voorradig. Verder zijn kokosnoten, erwten, rijst, cassave en bruine bonen de belangrijkste ingrediënten. Die kloeke keuken is het resultaat van de slavenkeuken voor al wie hier vroeger werkzaam was op de suikerrietplantages.
Hartige gerechten zoals een stevige maïspap (funchi) worden hier frequent geserveerd. Behalve cactussoep is ook de gekruide gombostoofpot op basis van okra, oesters, gerookte worst en scampi een publiekslieveling. Als hoofdgerecht worden vaak eenpansgerechten met vis bereid, vaak in combinatie met gebakken vis of gestoofd geitenvlees.
Gemarineerd en gekruid
Het geheim van de Creoolse keuken zit in de kruiding van het voedsel, waarbij geen enkel aroma een ander mag domineren. Een perfecte Creoolse kruiding slaat de brug tussen zoet en hartig of zout.
Klassieke kooktechnieken
De kooktechnieken van de klassieke Creoolse keuken zijn alles behalve vernieuwend. Koken, bakken, stoven of frituren en daar houdt het zowat op. Toch hebben oorspronkelijke gerechten als Jambalaya de neiging om arbeidsintensiever te zijn. Het feit dat een saus uren moest sudderen om gaar te zijn, heeft te maken met het feit dat veel Creoolse families beroep konden doen op inwonende chefs en bedienden voor hun dagelijkse maaltijden. Geen zorgen: wij tippen jou een tijdsefficiënt recept voor Jambalaya.
Extra tip: Wil je de zeevruchten sappig houden van textuur en combineren met een rijke tomatensaus? Schroei de scampi’s dan best even kort aan voor ze in de saus te verwerken.
Drie tips uit de Creoolse keuken
Hoe kunnen typische Creoolse technieken en ingrediënten jouw keuken naar een hoger niveau tillen?
- Eenpansgerechten leveren niet alleen tijdswinst op naar afwas toe, maar ook naar mise-en-plaçe. Als je voor voldoende vocht zorgt bij het heropwarmen, kan je een Jambalaya ruim een dag van tevoren klaarmaken.
- Smakencombinatie en restverwerking. Wissel zoet met zout af. Zoetekauwen zullen je dankbaar zijn wanneer je enkele plakjes banaan onder een rijstgerecht met seizoensgroenten bakt.
- Duurzaamheid. In de Creoolse keuken ligt er een sterke focus op lokale gebakken vis. Bedenk een soep op smaak gebracht met een Creoolse kruidenmix aan de hand van bijvangst uit de Noordzee. Kies voor dit stoofpotje stevige vissoorten uit als hondshaai of pieterman.
Creoolse Jambalaya
Uit ons recept voor Jambalaya met chorizo, gekookte ham en garnalen ontdek je meteen hoe toegankelijk de Creoolse keuken is
Creoolse smaakmakers
Laat je saus vertrekken vanuit een kippenbouillon en laat verder inkoken met smaken zoals paprika, ui, selder, tomaat en peper. Knorr Kippenbouillon Poeder is hiervoor de ideale basis.
Wil je een iets pittiger gerecht laten proeven, dan brengen enkele druppels Conimex Sambal Oelek de oplossing.
Om een typische creoolse kruidenmix op punt te stellen, kies je best voor Knorr Professional Specerijenpuree Knoflook en Knorr Primberba Tijm.