Menu
Punten

Als chef blijken jouw signatuurgerechten telkens een schot in de roos te zijn, maar je laat je ook graag inspireren door nieuwe trends en combinaties. Hoe integreer je de Indiase smaken op een efficiënte en eenvoudige manier in jouw keuken?

De ziel van de Indiase keuken

De ziel van de Indiase keuken

De Indiase keuken – niet te verwarren met de Indische of Indonesische keuken – weerspiegelt de geschiedenis van India als voormalige kolonie van o.a. Nederland, Groot-Brittannië en Portugal. Zo vormt ze een unieke fusion van exotische invloeden en subtielere specerijenmengsels.

Om de veelzijdigheid in smaken, aroma’s, texturen en kleuren beter te kunnen waarderen, is het belangrijk om de filosofie achter een Indiase maaltijd te begrijpen. Volgens de Ayurveda – een soort bijbel over de menselijke gezondheid – zijn er zes basissmaken in voedsel aanwezig (zout, zuur, zoet, kruidig of pikant, bitter en samentrekkend of scherp) die elk een specifieke invloed uitoefenen op de verschillende elementen in ons lichaam. Een voorbeeld van een dergelijk uitgebalanceerd gerecht is een kruidige curry in een gebalanceerde combinatie met bladgroenten, raita als yoghurtdip, een pikante en een bittere pickle en een zoete mangochutney.

Lactische en kruidige Indiase ingrediënten

Bekende klassiekers uit de Indiase keuken zijn samosa’s (een gefrituurd bladerdeegje met daarin aardappel, ui en kikkererwten) en papadums (een krokantje van zwarte linzen) met bijvoorbeeld kip of lamsvlees. Ook curry’s zijn erg populair. Deze rijke gerechten worden meestal samen aan tafel geserveerd, vaak in combinatie met een kruidig rijstgerecht (biryani) en/of een bijgerecht met yoghurt (raita). 

Raita – dat je trouwens evengoed bij een hamburger of wrap kunt serveren – is als dip vaak in staat om een tegenwicht te bieden bij pikante maaltijden. Het oorspronkelijke recept bevat naast volle yoghurt, mosterdzaadjes, komkommer en koriander. Bovendien kan je eindeloos variëren met extra’s als zoetzure tomaat, rode ui, stukjes wortel en koriander kan je zelfs inwisselen voor peterselie.

Smaakmakers

Smaakmakers

Garam masala – letterlijk vertaald heet mengsel – is het Indiase kruid bij uitstek. De samenstelling van deze geurige kruidenmengeling uit Noord-India verschilt per familie en wordt al generaties lang doorgegeven. Handig is dat je zelf de smaak kunt bepalen door de verhoudingen aan te passen. Voor jongeren of ouderen kan je gerust een instapversie maken door de zoetere smaken (kaneel, anijs en gember) te benadrukken.

Met welke kruiden kan je experimenteren in een Garam masala-mengeling?

Zwarte peperkorrels, komijnzaad, steranijs, karwijzaad, chilipeper, gember, kardemompeulen, laurierbladeren, gedroogd mangopoeder, korianderzaad, kurkuma, fenegriekzaad…

Authentieke tandoor-grilltechniek

In lokale Indiase restaurants wordt vaak gebruikt gemaakt van een speciale “tandoor” of kleioven. In essentie is dit een grote blikken cilinder, met een binnenwand van klei en een spits toelopende hals waardoor alles gelijkmatig wordt gegrild boven houtskool. Het principe van deze oven elimineert het gebruik van vetten, waardoor behalve de smaken ook de voedingswaarde van je gebruikte producten overeind blijven. 

Het bekendste gerecht uit zo’n kleioven is kip tandoori. Dat is een gerecht met kippenbouten, gemarineerd in een tandoorisaus op basis van yoghurt, gember, knoflook, peper, komijn en Garam masala.

3 succestips voor een Indiaas geïnspireerde maaltijd

Heb je de smaak te pakken gekregen om enkele Indiase accenten te verwerken in jouw menu?

  1. Vertrek vanuit een goede tomatenbasis, dit is vaak de basis voor een mooie Indiase saus.
  2. Variatie. Kip hoeft niet noodzakelijk met rijst geserveerd worden om Indiaas te zijn. Experimenteer met papadum, naan (platbrood uit de oven) of chapatu (brood zonder gist) voor meer crunch en textuur in je gerecht.
  3. Restverwerking. Heb je nog een restje yoghurt over van een tandoori-saus, voeg dan water, zout (voor een hartige versie) of suiker (voor een zoete versie) en groene kruiden toe voor een zelfgemaakt yoghurtshotje. Een verkoelende instapper bij elke maaltijd.

Indiase Garam Masala

Indiase Garam Masala

Hoewel de Indiase keuken een amalgaam is van verschillende lokale keukens en er van kip Garam masala tientallen varianten bestaan, schuiven wij deze versie met een kruidige saus op basis van yoghurt en zuiderse tomaten naar voren.

Ontdek het recept

Indiase smaakmakers

Indiase smaakmakers

Knorr  Collezione Italiana Tomatino voeg je best net voor het serveren aan een grillgerecht toe, dan blijft de geur en smaak van de zuiderse tomaten het best behouden.

Knorr Professional Specerijenpuree Gember zorgt instant voor een oosterse toets.

Extra Aziatische kruidigheid voeg je toe via Conimex Sambal Oelek.

Naar de webshop

Home
Producten
Favorieten
Cart
Menu