Menu
Punten

Bewoners van 75 jaar en ouder moeten volgens UZ Gent elke dag 300 gram groenten eten. Dat is geen gemakkelijke opdracht voor een chef-kok in een woonzorgcentrum. Door kauw- en slikproblemen of een verminderde smaak genieten ouderen minder van eten en ligt ondervoeding altijd op de loer. Hoe zorg je ervoor dat de WZC-bewoners toch voldoende groenten eten?

Waarom eten bewoners zo weinig groenten?

Fingerfood met groene boontjes

Kauw- en slikproblemen bij ouderen

Ouderen hebben minder kracht in hun kauwspieren en soms ook een te groot kunstgebit of tandproblemen. Daardoor verloopt kauwen trager en moeilijker, en worden sommige bewoners snel moe tijdens het eten. Groenten, fruit en vlees kunnen niet meer gegeten worden, tenzij in de vorm van makkelijk te kauwen softmeal.

Maar liefst 66% van de bewoners in woonzorgcentra, heeft moeite met slikken. Door een droge mond worden restjes niet goed weggeslikt. Wanneer dranken te snel binnengaan, is verslikken onvermijdelijk. Slikken kan in sommige gevallen zelfs pijn doen. Het resultaat: ouderen weigeren te eten omdat ze bang zijn voor verstikking. Ze vermageren, raken ondervoed en gedehydrateerd. Softmeal en fingerfood met een aangepaste textuur voorkomt dat de bewoner zich verslikt. Met de Knorr Bereiding voor Terrines, Soufflés en Gratins bereik je snel de perfecte textuur.

Verminderde smaak

80% van onze smaakervaring komt van reuk. Maar hoe ouder je wordt, hoe minder goed je ruikt. Daarom smaken sommige voedingswaren voor oudere mensen plots fletser dan vroeger. Ook medicatie kan ervoor zorgen dat sommige dingen niet meer smaken zoals het hoort.

Door die verminderde smaakzin verliezen veel ouderen uiteindelijk hun eetlust. Natuurlijke smaakversterkers zoals de kruidenbereidingen en fonds van Unilever Food Solutions geven extra smaak en motiveren bewoners van het woonzorgcentrum om meer groenten te eten. Warme groentegerechten kun je bijvoorbeeld op smaak brengen met Knorr Kruidenglacering voor Groenten met Ui en Fijne Kruiden. En met de Hellmann’s-vinaigrette op je salade prikkel je de smaakpapillen van elke bewoner.

Ondervoeding bij ouderen

Ondervoeding bij ouderen

Gewichtsverlies bij ouderen is een veelvoorkomend probleem. Maar ook ondervoeding ligt op de loer. Ondervoeding betekent eigenlijk dat je een ernstig vitamine- en eiwittekort hebt. Daardoor kan zelfs een obees persoon ondervoed zijn.

Wie structureel te weinig groenten eet, heeft onvermijdelijk een vitaminetekort. En dat is vooral gevaarlijk bij ouderen. Zij zijn daardoor vatbaarder voor infecties, lusteloosheid en een verminderde mobiliteit omdat de spiermassa afneemt. Bovendien dragen groenten bij aan de dagelijkse vochtopname. Voor ouderen die moeten opletten voor uitdroging zijn groenten dus een extra hulpmiddel om voldoende gehydrateerd te blijven.

Dehydratie bij ouderen

Elke volwassene moet gemiddeld 2 liter water per dag drinken. Dat lukt niet altijd bij ouderen. Zij hebben vaak een verminderd dorstgevoel en moeten soms vaker plassen door medicatie of een ziekte zoals diabetes. Ook diarree, bijvoorbeeld door antibiotica, kan uitdroging in de hand werken. Bovendien werken de nieren van een oudere minder goed, waardoor ze water en zout minder goed vasthouden. Dehydratie bij ouderen eindigt in bijna 50% van de gevallen met een overlijden.

Hydraterende groenten

Uiteraard helpt water drinken om goed gehydrateerd te blijven, maar ook voeding speelt een rol. Minstens 0,5 van de dagelijkse 2 liter halen we uit voeding. Vooral groenten zijn koplopers in vochtgehalte.

De top 5 van meest hydraterende groenten:

  1. Komkommer: 96% water
  2. Sla: 95% water
  3. Selderij: 95% water
  4. Radijzen: 95% water
  5. Tomaten: 94% water

Ook groene paprika’s, bloemkool, spinazie en broccoli bestaan voor meer dan 90% uit water.

Maak je een groentesoep? Dan win je 3 keer: soep in de juiste consistentie is makkelijk te eten, zit boordevol vitamines én helpt om je vochtbalans op peil te houden.

Home
Producten
Favorieten
Cart
Menu