TIP 1: Welke groenten eten ouderen het liefst?
Vertrouwde lente- en zomergroentendie ouderen kennen van vroeger zijn:
- Wortelen
- Groene bonen
- Champignons
- Courgettes
- Erwten
- Spinazie
- Tomaten
Benieuwd op welke populaire manieren je deze vertrouwde groenten kunt klaarmaken?
TIP 2: Do’s-and-don’ts voor groentegerechten
Do
- Ouderen eten het liefst groenten die ze kennen van vroeger. Vooral zoete groenten zoals wortelen en erwtjes vallen in de smaak. Let wel op met ingeblikte groenten: die bevatten vaak toegevoegd zout, wat slecht is voor mensen met een hoge bloeddruk.
- Verwarm de groenten. Ouderen eten het liefst gekookte maaltijden. Rauwe groenten worden vaak te koud geserveerd en zijn voor sommige bewoners moeilijk om te kauwen en te verteren.
- Heeft de streek van het woonzorgcentrum een specifieke groente die erg geliefd is bij locals? Die kun je probleemloos elke week voorschotelen!
Don’t
- Kies liever niet voor nieuwe groenten waar de bewoners geen herinneringen aan hebben.
- Serveer geen bekende groenten met een rare kleur, zoals een bloemkool die geel kleurt door saffraan. Dat associëren ouderen met chemische toevoegingen.
- Vermijd groenten met een sterke geur en smaak die moeilijk te kauwen en te verteren zijn, zoals spruiten.
- Let op met groenten die sterke associaties oproepen. Zo was pompoen vroeger een typisch varkensvoer.
TIP 3: Groenten op smaak brengen
Ouderen hebben een verminderde smaakzin. Daarom is het cruciaal om groentegerechten juist bij te kruiden zodat ze feller smaken. Bijna alle bewoners zijn dol op gratins, purees en bereidingen met room of gruyère. Dat zijn dus 4 uitstekende manieren om groenten smaakvol te verwerken. Ook een bereiding met boter geeft de groenten extra smaak. Je mag gerust 1 eetlepel vetstof per persoon per maaltijd gebruiken.
Uiteraard kun je ook andere gezonde smaakversterkers gebruiken zoals de fonds, vlees- of groentebouillon, kruiden en aromatische oliën van UFS. Kies ook altijd voor seizoensgroenten: die bevatten sowieso meer smaak.
Wortelen zijn bijvoorbeeld het lekkerst van juni tot oktober. Rauwe wortelen zijn te hard, maar je kunt deze vitaminebommetjes op verschillende manieren warm bereiden. Om te vermijden dat de wortelen hun lekker zoete smaak verliezen, voeg je Knorr BIO Bouillon Groenten toe.
TIP 4: Gemixte voeding en de juiste consistentie
Ouderen met kauw- en slikproblemen zijn gebaat bij voeding met de juiste textuur en consistentie. Geef bijvoorbeeld geen waterige groentesoepen, maar dik alle vloeibare voeding aan.
Vaste voeding, zoals stukjes wortel of broccoli, mix je beter met een blixer. Voeg vloeistof en een beetje Knorr Bereiding voor Terrines, Soufflés en Gratins toe voor een extra smakelijke maaltijdcomponent. Dit 3-in-1-product versterkt niet alleen smaken, het verbetert ook de textuur van gemixte bereidingen. Hoe vloeibaar de bereiding precies moet zijn? In samenspraak met het behandelende team kun je het juiste consistentieniveau bepalen voor de bewoner van het woonzorgcentrum.
Er zijn 5 consistenties voor aangepaste voeding:
- Gehakt
- Fijngemixt
- Gemixt
- Mousserend
- Semivloeibaar
Ook fingerfood is een oplossing voor mensen met kauw- en slikproblemen, zeker wanneer hun fijne motoriek verminderd is. Dankzij maaltijdcomponenten in hapklaar formaat en in de juiste consistentie, kunnen ouderen met de handen eten. Zelfstandig en in hun eigen tempo. Zo eten ze meer, met de waardigheid en gezonde eetlust van vroeger. Op die manier behouden de bewoners hun gewicht en krijgt ondervoeding geen kans.
TIP 5: Maaltijd mooi presenteren
Niets zo onsmakelijk als een onherkenbaar gerecht. Bovendien zien ouderen minder goed, waardoor het extra belangrijk is om de componenten van je gerecht herkenbaar te presenteren. Daar bestaan gelukkig wat hulpmiddeltjes voor.
Gemixte voeding kun je heel smakelijk presenteren in bolletjes, plakjes of dobbelsteentjes. Dat doe je gemakkelijk met een ijs- of meloenschep. Voor plakjes of dobbelsteentjes laat je de gemixte bereiding eerst garen in een rechthoekige vorm. Je kunt ook vormpjes uitsteken, bijvoorbeeld driehoekjes of themafiguren bij speciale gelegenheden. Speel met grotere en kleine stukjes en de schikking.
Presenteer de groentebereiding in hapklare stukjes, zo kan de bewoner het eten als fingerfood. Dat is vooral belangrijk voor ouderen met een verminderde fijne motoriek, bijvoorbeeld door dementie of de ziekte van Parkinson.
3 vuistregels voor een smakelijke presentatie
- Leg niet te veel eten op een bord
- Presenteer de maaltijd aan de hand van simpele termen
- Sorteer de componenten in groepjes volgens herkenbare kleuren en vormen: vlees of vis, groente, koolhydraatbron
TIP 6: Groenten in de soep
Iedereen houdt van soep. Je verwerkt er in een mum van tijd kilo’s groenten in en je hebt niet altijd verse groenten nodig. Diepvriesgroenten bevatten evenveel vitamines als verse groenten en zijn ideaal voor (gemixte) soepen. Je kunt soep voor de maaltijd eten, maar ook als voedzaam tussendoortje: ideaal voor ouderen die geen grote hoeveelheden in 1 keer kunnen eten. Bovendien helpt het hoge vochtgehalte van soep om goed gehydrateerd te blijven.
Met Knorr Wortelsoep of Knorr Courgettesoep maak je het jezelf nog gemakkelijker: voordelig in prijs en met een rijke smaak. Gebruik deze snelle smaakmakers als basissoep of om je eigen soep af te werken.
Reken op UFS
Groenten zijn onmisbaar in een compleet dieet, ook voor de bewoners van een woonzorgcentrum. Door kauw- en slikproblemen of een verminderde motoriek is het voor ouderen niet altijd gemakkelijk om groenten te eten in hun klassieke vorm. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen om groenten veilig én lekker aan te bieden. Laat je ondersteunen door de producten van UFS om de smaak en consistentie van elke maaltijdcomponent te maximaliseren.
Samen maken we er een erezaak van om elke maaltijd in het woonzorgcentrum om te toveren tot een smakelijke beleving.