Wortelen
Rauwe wortelen zijn voor ouderen te hard om te kauwen. Toch zou het zonde zijn om die oranje vitaminebommetjes uit je keuken weg te laten. Gelukkig zijn er enorm veel bereidingsmogelijkheden.
Weetje: Vroeger waren wortelen wit. Pas in de 14de eeuw deed de zoete oranje wortel zijn intrede.
Hoe maakt Unilever Food Solutions wortelen nóg beter?
De wortelen stomen of koken maakt ze zacht, maar ze kunnen hun smaak een beetje verliezen in het kookwater. Knorr Groentebouillon Bio versterkt opnieuw de zoete smaak van wortelen. Ook komijn vormt een perfecte match met wortelen. Strooi bijvoorbeeld eens wat komijn over wortelen in de oven!
Maak je een bereiding van gemixte wortelen? Door te spelen met de hoeveelheid water en de hoeveelheid Knorr Bereiding voor Terrines, Soufflés en Gratins, bereik je de perfecte textuur.
Geglaceerde wortelen? Die maak je met Hellmann’s Vinaigrette Citrus: een frisse zoetzure vinaigrette met honing en mandarijnsap. Héérlijk!
Groene bonen
Groene bonen of sperziebonen in een lapje spek gerold: altijd een succes op tafel. Maar door de lange vorm, kunnen ouderen zich makkelijk verslikken in een sperzieboon.
Weetje: Groene bonen werden zo’n 7000 jaar geleden in Mexico ontwikkeld. Het duurde tot de 16de eeuw voor ze Europa bereikten.
Hoe maakt Unilever Food Solutions groene bonen nóg beter?
Gelukkig kun je van groene bonen ook heel lekkere puree maken. Mix de gekookte boontjes samen met Knorr Aardappelpuree Melk voor een smeuïg resultaat. Je kunt ook smakelijke componenten maken van gemixte sperziebonen als je wat Knorr Bereiding voor Terrines, Soufflés en Gratins toevoegt.
Groene bonen kunnen voor ouderen een beetje flets zijn van smaak. Laat daarom wat Knorr Kruidenglacering voor groenten – Ui & Fijne Kruiden smelten boven op je boontjes of roer de smaakmaker erdoor.
Champignons
Gevulde champignons, gebakken champignons, champignonsaus … Champignons kun je op zoveel verschillende manieren bereiden dat je nooit uitgekookt raakt. Door zijn vaste structuur kan de paddenstoel ook vlees vervangen in een gerecht, zonder dat je eters het merken.
Weetje: De farao’s in het oude Egypte beschouwden de paddenstoel als eten voor de goden. Gelukkig mogen ondertussen ook gewone stervelingen ervan genieten.
Hoe maakt Unilever Food Solutions champignons nóg beter?
Gewone champignons hebben een vrij neutrale smaak die je kan versterken met Knorr Primerba Knoflook, een geconcentreerde kruidenbereiding die je zowel in warme als koude gerechten kunt gebruiken.
Tussendoortjes en fingerfood zijn een uitstekende manier om ouderen meer groenten te laten eten. Hellmann’s Caesar Dressing is de perfecte dipsaus voor rauwe champignons.
Uiteraard mogen champignons niet ontbreken in een verse ragout voor vol-au-vent, een ultieme klassieker die door jong en oud gesmaakt wordt. Voeg de Knorr Roux Instant Binder toe aan de melk en laat alles al roerend doorkoken. Je saus wordt onmiddellijk en zonder klonters gebonden. Bovendien bevat de Instant Binder alleen maar cleane ingrediënten: aardappelzetmeel, melksuiker, maltodextrine en rijstbloem.
Courgettes
Van juli tot en met november zijn courgettes op hun best. Ze zijn dan het lekkerst én spotgoedkoop. Courgettes bevatten enorm veel vitamines, mineralen en vezels, en mogen dus niet ontbreken op je menu.
Weetje: Ook de bloemen van de courgette zijn eetbaar. Kleine vruchten waar de bloem nog aan vastzit, zijn in het zuiden een echte delicatesse. Je kunt de bloem frituren of vullen.
Hoe maakt Unilever Food Solutions courgettes nóg beter?
In de zomer smaakt een courgettegerecht extra fris met kruidenmix Knorr Primerba Basilicum.
Wie graag de perfect gekruide courgettesoep wil serveren, gebruikt Knorr Groentebouillon Poeder en roert een paar theelepeltjes Knorr Professional Specerijenpuree Paprika door de soep. De puree brengt ook gemixte componenten met courgette heerlijk op smaak.
Erwten
Erwtjes zijn heel gezond en bevatten redelijk veel koolhydraten en dus ook calorieën. Ze zijn dus ideaal voor ouderen die aan ondervoeding lijden. Verse doperwten zijn maar heel kort te verkrijgen en zijn in juni en juli het lekkerst. Maar let op: voor ouderen met slikproblemen zoals een ongecontroleerde slikreflex kunnen de kleine doperwtjes gevaarlijk zijn. Voor hen kun je ze mixen.
Weetje: Verse doperwten worden onrijp geoogst. De suiker is dan nog niet omgezet in zetmeel, waardoor ze op dat moment het zoetst zijn.
Hoe maakt Unilever Food Solutions erwten nóg beter?
Ouderen zijn dol op de zoete smaak van erwtjes. Je kunt de smaak nog versterken met Knorr Primerba Asian Pesto, een kruidenbereiding met frisse oosterse toetsen van gember en citroengras.
Gepureerde erwten kun je extra op smaak brengen met wat Knorr Groentebouillon Poeder. Probeer ook eens een hummus van erwten!
Spinazie
Popeye verscheen in 1933 voor het eerst op het kleine scherm. Achteraf bleek dat spinazie toch niet zo uitzonderlijk veel ijzer bevat. Maar iedereen die de avonturen van de oersterke zeeman ooit gezien heeft, associeert spinazie voor altijd met het tekenfilmfiguurtje.
Nochtans is spinazie nog altijd een superheld onder de groenten, met haar hoge hoeveelheden caroteen, vitamine E en antioxidanten.
Weetje: Spinazie werd voor het eerst geteeld in het Perzische Rijk. Vanaf de 12de eeuw verspreidde de groente zich ook over Europa, maar toen werd het vooral gebruikt als laxeermiddel.
Hoe maakt Unilever Food Solutions spinazie nóg beter?
Spinazie met room is een favoriet onder veel ouderen. Maar je kunt spinazie ook koken, roerbakken, pureren, verwerken in een hartige taart of verwerken tot soep. Knorr Primerba Tuinkruiden geeft elke spinaziebereiding extra pit.
Met Knorr Collezione Italiana Napoletana, een authentieke Italiaanse tomatensaus van verse vleestomaten, voeg je extra smaak toe aan gewokte spinazieblaadjes en spinaziesaus.
Of hou het écht supersimpel met Knorr Professional Specerijenpuree Knoflook: een vleugje knoflook maakt van alles een smaakbom.
Tomaten
Het aantal soorten tomaten is bijna even talrijk als het aantal bereidingswijzen. Gevuld, rauw, in een saus of op de barbecue: met tomaten blijf je variëren.
Weetje: Tomatentelers meten de suikers en mineralen in hun tomaten aan de hand van een Brix-refractometer. Hoe hoger de Brix-waarde, hoe zoeter de tomaat.
Hoe maakt Unilever Food Solutions tomaten nóg beter?
De meeste ouderen zeggen niet nee tegen een klassieke pasta met een zoete tomatensaus. Knorr Primerba Bouquet de Provence, een heerlijke kruidenolie, brengt een vleugje Zuid-Frankrijk in al je soepen en sauzen met tomaat.
Kerstomaten zijn veruit de zoetste tomatensoort. Het zijn dan ook ideale aperitiefhapjes en fingerfood voor tussendoor. Zo krijgen ouderen op een moeiteloze, lekkere manier hun vitaminen binnen.
Ook in salades doen tomaten het goed. Breng ze extra op smaak met Hellmann’s-dressings en -vinaigrettes vol hoogwaardige ingrediënten voor een intense smaak.
Elke groente bevat een waaier aan vitamines en mineralen. Geen enkele mag ontbreken in het dieet van je bewoners, ook niet wanneer kauwen of slikken moeilijker gaat. De oplossingen van UFS helpen je om groenten lekker en veilig te bereiden zodat iedereen er met veel smaak van kan genieten.
Met welke groente ga jij eerst aan de slag?