Om de unieke smaken van Belgisch grondwitloof optimaal tot haar recht te laten komen, moeten we eerst in de technische geheimen van het witte goud duiken. Wij loodsen je langs originele bereidingen over experttips die witloof tot de ster van je keuken zullen maken.
Technieken
- Op zijn geheel in de oven geroosterd. Eigenlijk kan je bereiding nooit mislukken wanneer je het het witloof op zijn geheel in de oven roostert. Op die manier wordt de smaak heerlijk geconcentreerd. En dankzij het krokant korstje zorg je ook voor wat spanning qua textuur.
- Vacuüm gegaard. Wie wat extra tijdswinst wil boeken, gaart de stronken vacuüm tijdens de mise-en-place. Vergeet niet af te werken met sinaasappelsap zodat de stronken niet bruin kleuren.
- Gebraiseerd. Door het witloof te garen in een niet-kokende vloeistof, worden de stugge eiwitten soepeler en krijgt je witloofbereiding een malsere smaak.
Smaakcombinaties
De nootachtige en scherpe ondertoon van witloof passen wonderwel bij dragon. Zo is de bittere smaak van witloof de perfecte match voor een krachtig en lichtzurig kruid als dragon. Hoewel witloof in het winterseizoen meestal gestoofd of gebakken wordt, zijn er ook frissere combinaties mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een rauwe bereiding van witloof met crumble van walnoot, bieslook. Door meerdere smaken en texturen te combineren, is er sprake van een volwaardig en kleurrijk gerecht.
Blijf bij de essentie van het product
Als je denkt dat de bitterheid van het witloof niet in de smaak zal vallen bij één of meerdere gasten, verwijder dan het bittere (en geconcentreerde) uiteinde onderaan. Gebruik geen suiker om witloof te karamelliseren anders krijgt het geheel een industrieel gezoete ondertoon. Schroei integendeel het witloof op hoge temperatuur in de pan en draai om zodat beide zijden mooi kleuren. Serveer eventueel met een vinaigrette van prei en dragon, ondersteund door de Knorr Primerba Dragonblaadjes op Azijn.