Wie zijn gasten wil laten genieten van asperges moet bij de pinken zijn. Als seizoengroenten zijn asperges amper een tweeal maanden per jaar voorradig. Hoe breng je een ode aan de aardse smaken van deze superieure groente? Dankzij onderstaande vuistregels krijg je voldoende achtergrond en bezorg je jouw menukaart meer lokale identiteit.
Lekkers van bij ons
Asperges vragen een om een typische zachte zandbodem die snel opwarmt, wat verklaart waarom de biologische aspergeteelt zo streekgebonden is. Voor België is de regio rond Mechelen, Vlaams-Brabant en Limburg dé typische aspergestreek.
Geneeskrachtige werking
In de oudheid werden asperges omschreven als geneeskrachtig aangezien ze veel mineralen en vitamines bevatten. Daarom passen asperges wonderwel in een zout- en caloriearm dieet. Immers; dankzij hun kenmerkende en zuivere smaak hoeven ze niet op smaak gebracht worden met een extra snuifje zout.
Arbeidsintensieve teelt en oogst
De aspergeplant blijft meestal zo’n tien jaar op hetzelfde perceel staan. Het is zelfs zo dat er pas vanaf het vierde jaar volop geoogst kan worden. Als een witte asperge boven de oppervlakte piept, scheurt de grond. Dit is het moment om te oogsten, waarbij elke stengel met een speciaal mes wordt afgesneden. Handarbeid pur sang.
Van wit tot paars
De witte asperges zijn de jonge scheuten van de aspergeplant, het deel dat onder de grond groeit en een sterk uitgesproken smaak heeft. Groene en paarse asperges hebben dezelfde stengels maar groeien bovengronds en verkrijgen hun kleur door het zonlicht. Let erop: paarse asperges leunen naar uitzicht en bereiding toe meer aan bij groene asperges maar zijn standaard ook iets zoeter van smaak.
Size does matter
Algemeen komen asperges in verschillende maten voor die worden onderverdeeld in categorieën van AAA tot C.
AAA: de kloekste soort met een breedte tussen 2,8 cm en 3,8 cm
AA: de meest verkochte variant, met een breedte van ongeveer 2,5 cm (ideaal voor horeca)
A: een breedte tussen 16 en 22 mm
B: een breede tussen 12 en 16 mm
C: de tengerste variant
Tip van aspergeboer Johan Van Roey
Voorzie in een volwaardig gerecht 300 tot 350 g asperges per persoon.
Expert tip
Wil je aan je aspergegerecht een kruidige kick toevoegen, dan gebruik je best Knorr Primerba Dragon. Door deze consistente smaak ben je altijd zeker van de kwaliteit, dosering en smaak van de kruiden.