Het risico van bloem
Tarwebloem bevat gluten en vormt een belangrijke risicofactor bij het bereiden van glutenvrij eten in jouw keuken. De fijne deeltjes blijven lang in de lucht hangen en kunnen zich over grote afstand verspreiden en zo jouw glutenvrije ingrediënten en gerechten ‘besmetten’.
Tips voor een veilige keuken
Toch hoeft veelvuldig gebruik van tarwebloem in jouw keuken geen reden zijn om niet glutenvrij te koken.
- Laat minimaal twee meter afstand tussen bereidingsgebieden
- Gebruik scheidingswanden tussen stations
- Vertrouw niet op de afzuiging om tarwebloemdeeltjes te verwijderen
- Bereid glutenvrije en -houdende gerechten niet tegelijkertijd
Glutenvrije alternatieven
Voor tarwebloem zijn tal van glutenvrije alternatieven beschikbaar. Vervang tarwebloem eens door:
- Rijstebloem
- Kikkererwtenbloem
- Bruine rijstebloem
- Boekweitbloem
- Sorghumbloem
- Amandelmeel
- Tapiocabloem
- Maiszetmeel
- Polenta
- Lijnzaad
- Tapiocazetmeel
- Aardappelzetmeel
- Xanthaangom