Wat zijn gluten?
Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, (haver), spelt en kamut. Producten op basis van deze granen bevatten ook gluten.
Wat is glutenintolerantie?
Glutenintolerantie of Coeliakie is een overgevoeligheid voor gluten in de voeding. Het lichaam reageert op een verkeerde manier, met darmklachten tot gevolg. Behandeling: levenslang strict glutenvrij dieet. Helaas bestaat er hiervoor geen medicatie.
Hoe herken je glutenvrije producten?
Glutenvrij symbool: Alle Unilever Food Solutions producten die strict glutenvrij zijn dragen een glutenvrij logo op de voorkant van de verpakking en/of de bewoording 'zonder gluten, sans gluten'.
Strengere wetgeving
- Sinds januari 2012 is er een strengere wetgeving van kracht omtrent de grenswaarde voor producten voor normale consumptie die 'glutenvrij' genoemd mogen worden.
- Vroeger: een product was 'glutenvrij' als het minder dan 100 ppm* bevat per bereid product.
- Nu: een product is 'glutenvrij' als het minder dan 20 ppm* bevat per onbereid product.
- Zelfs producten die geen glutenbevattende ingrediënten hebben, kunnen nu niet meer altijd 'glutenvrij' genoemd worden. In dat geval vermelden we bij de ingrediëntenlijst 'kan sporen bevatten van gluten'.
*Ppm = mg gluten/kg product
Glutenvrij werken in de keuken
- Alles wat gluten kan bevatten is volstrekt verboden:
- Grootste zorg bij de bereiding van glutenvrije gerechten is noodzakelijk.
- Zelfs een klein beetje gluten (kruimel) kan al teveel zijn.
- Let op voor contaminatie met gluten (vermijd dat glutenvrije producten in aanraking komen met gluten).
Tips om contaminatie te vermijden:
- Houd het keukenwerkblad en de werkplek schoon
- Alle materialen moeten vrij zijn van gluten: bestek, pannen, weegschaal, machines, handdoeken, borden, schalen, oven, …
- Bereid en bewaar glutenvrije producten altijd apart
- Gebruik geen frituurolie of vet waarin gepaneerde producten/glutenhoudende producten zijn gefrituurd
- Snijd brood op een aparte broodplank.