De gast is koning, altijd. Als chef-kok wil je aan alle verwachtingen kunnen voldoen. Ook als het gaat om dieetwensen. Hierbij zijn kennis en communicatie essentieel, helemaal als aankomt op het serveren van glutenvrij eten. Niet alleen in de keuken, maar ook in de bediening. Demonstreer toewijding aan alle gasten: zorg ervoor dat je een ieder een fijne ervaring in jouw restaurant kunt bieden.
- Geef jouw gehele team uitleg over de wetgeving omtrent gluten en allergenen.
- Verzorg een training - voor zowel de keuken als de bediening - in glutenvrije voedingsproducten en -ingrediënten en de omgang daarmee.
- Zorg dat de bediening weet welke gerechten op de kaart glutenvrij zijn of glutenvrij bereid kunnen worden.
- Maak voor het gemak (en drukke dagen) een extra menukaart waarin je aangeeft welke gerechten glutenvrij zijn of glutenvrij bereid kunnen worden.
- Houd de bediening up-to-date als het gaat om veranderingen op de kaart.
- Laat de bediening proactief aan gasten vragen of ze speciale dieetwensen hebben.
- Zorg dat je instructies en hulpmiddelen voor het serveren van glutenvrij voedsel altijd bij de hand heeft.
- Gebruik op tafel aparte mandjes, bakjes en bestek voor glutenvrije (bij)gerechten om ook daar kruisbesmetting tegen te gaan. Serveer ook de boter apart, om te voorkomen dat er broodkruimels op komen.
- Plaats in een buffet glutenvrije gerechten vooraan. Dit maakt de kans op kruisbesmetting kleiner.
- Label welk eten glutenvrij is met kleur of op een andere opvallende manier.