Menu
Punten

Voor Jason Savels is Z53 meer dan een abstracte combinatie, dit is het nummer van het Van Eyck-vaartuig waarmee hij de Noordzee bevaart. Als 24-jarige visser brengt hij vernieuwing en verduurzaming in de bikkelharde visserijsector.  
 

Wat is jouw allereerste herinnering aan de visserij? 

"Mijn ouders hebben een eigen schip en ik herinner me nog levendig hoe ik op de kade, samen met mijn broer, mijn vader uitzwaaide. We zijn beiden naar de visserijschool gegaan en ik werk tegenwoordig als motorist, terwijl hij schipper is. De visserij is ook een gezamenlijke passie van mijn partner en ikzelf. Zij is een redersdochter en werkt in de rederscentrale. Er komen heel wat vangstquota kijken bij de visserij, maar die regelgeving is ook broodnodig. Wanneer iedereen lukraak maximale hoeveelheden zou mogen vissen, dan zouden we ons visbestand eigenhandig vernietigen."

Hoe kwam je op het idee om YouTube-video’s op de boot te maken? 

"Mijn grootvader was gepassioneerd door foto- en videografie. Toen hij stierf, heb ik al zijn materiaal geërfd. Algauw begon ik te experimenteren en aan boord ontdekte ik dat ik bijzondere foto’s kon maken van het ophalen van de netten of van bijzondere vangst. Daarmee wil ik buitenstaanders een realistische inkijk op onze sector geven. Vissers hebben het imago van een brulboeien te zijn, maar ik beschouw mijn beroep als een echt ambacht."

Leveren jullie op de boot ook inspanningen voor het milieu?

"Wij werken mee aan de campagne Fishing for Litter. Als we afval opvissen, dan gaat dit in een afzonderlijke Big Bag die we terug mee aan land brengen in plaats van het vuil terug de zee in te kieperen. Dat “afval” wordt dan gerecycleerd tot bankjes. Ik wil dat de Noordzee gezond blijft en daarom waak ik erover dat niemand iets overboord kiepert en zijn verantwoordelijkheid opneemt. Anders dweil je toch gewoon met de kraan open?"


 

Vissers hebben het imago van een brulboeien te zijn, maar ik beschouw mijn beroep als een echte ambacht


Wat is jouw argument om mensen meer Noordzeevis te laten eten?

"De feiten spreken voor zich. Onze vis zit vol omega 3-vetzuren. Het is bewezen dat die werkzame stoffen ons beschermen tegen hart- en vaatziekten. Zelf eet ik 2 à 3 keer per week vis."

Wanneer vissen jullie het vaakst vlaswijting?

"Eigenlijk komt vlaswijting voornamelijk in onze netten terecht als bijvangst, wanneer we bijvoorbeeld op tong aan het vissen zijn. Meestal zwemt vlaswijting in de buurt van wrakken, ter hoogte van de bodem. Halen we extra vlaswijting binnen, dan versnijd ik er mooie filets van of gebruik ik de vlaswijting voor een frisse vissalade."

Home
Producten
Favorieten
Cart
Menu