Wanneer er gesproken wordt over zoutverlaging, heeft men vaak angst voor verlies aan smaak.
Door minder zout toe te voegen aan gerechten, overheerst niet meer het zout in het gerecht, maar krijgen juist kruiden en specerijen de kans om extra smaak aan het gerecht te geven.
Door producten te gebruiken met minder zout, is het makkelijker om de maximale aanbeveling voor zoutinname te bereiken.
Er zijn verschillende producten op de markt welke verlaagd zijn in zout. Om een product “zoutarm”, “zonder toegevoegd zout” of “met een verlaagd zoutgehalte” te mogen noemen, moet het product voldoen aan specifieke Europese wetgeving voor voedingsclaims:
- Verlaagd natrium of zout: 25% minder zout in vergelijking met het oorspronkelijke product.
- Natriumarm of zoutarm: maximaal 0,12g natrium of 0,3g zout per 100g.
- Zeer laag natrium- of zoutgehalte: maximaal 0,04g natrium of 0,1g zout per 100g
- Natriumvrij of zoutloos: minder dan 0,005g natrium of 0,0125g zout per 100g
- Geen natrium/zout toegevoegd: aan het product is geen natrium of zout toegevoegd. Het product bevat maximaal 0,12g natrium of 0,3g zout per 100g
Probeer bijvoorbeeld eens een van de Knorr 123 zoutarme sauzen of bouillons of Knorr 123 Aardappelpuree Koude Basis zoutarm.
Je serveert al snel minder zout in het eindgerecht als je van alle voedingsmiddelen het merk of de variant kiest met de minste hoeveelheid zout. Belangrijk dus om goed het etiket te lezen en te gaan vergelijken!
Inspiratie voor koken zonder zout
Met deze 6 simpele ‘tips & tricks’ kunt u eenvoudig een maaltijd omtoveren tot iets speciaals zonder zelf extra zout toe te voegen.